HomeArchiefNederlandse bedrijven hebben grote waterstof- en ammoniakplannen in Portugal

Nederlandse bedrijven hebben grote waterstof- en ammoniakplannen in Portugal

De haven van het Portugese Sines wordt een hub voor groene waterstof en ammoniak. Met het Deense Copenhagen Infrastructure Partners en het Nederlandse Power2X wil het Portugees-Nederlandse Madoqua Ventures fabrieken bouwen voor de productie van waterstof en ammoniak. Meer noordelijk in Portugal heeft Madoqua ook plannen voor een fabriek voor synthetische brandstoffen.

Met een investering van 400 miljoen euro willen de bedrijven een groene waterstoffabriek van 500 megawatt bouwen in Sines. De haven van Sines ligt in het zuidelijk deel van Portugal. In de toekomst moet deze fabriek jaarlijks 70.000 ton groene waterstof produceren. Een tweede project richt zich op de bouw van een fabriek die ammoniak zal produceren uit groene waterstof en stikstof. Investering: 500 miljoen euro.

Hernieuwbare energie

De elektriciteit zal worden opgewekt met hernieuwbare energie geproduceerd in Portugal. De stroom is met name afkomstig van zogenoemde “hernieuwbare energiegemeenschappen” voor zon- en windparken. Deze worden parallel aan de plannen ontwikkeld. Deze aanpak garandeert volgens de initiatiefnemers de beschikbaarheid van voldoende hernieuwbare energie gedurende de hele levensduur van het project.

Volgende fasen

De projecten zijn momenteel in ontwikkeling en zal naar verwachting tegen het einde van 2023 over alle vergunningen beschikken. Dan kan de definitieve investeringsbeslissing worden genomen, waarna de bouw zal starten. De eerste waterstof wordt naar verwachting tegen 2025 geproduceerd. De geproduceerde waterstof kan worden gebruikt door de lokale industrie of worden verwerkt tot groene ammoniak voor export via de Liquid Bulk Terminal in de haven van Sines.
De consortiumleden onderzoeken samen met belanghebbenden de mogelijkheden om het project verder uit te breiden en zo mogelijk één miljoen ton groene ammoniak per jaar te produceren. De volgende fasen gaan in 2024 van start met de ontwikkeling, met volledige ingebruikname vóór 2030.

Synthetische brandstoffen

Een derde project van Madoqua is gepland in het centrale deel van Portugal. Dicht bij de haven van Aveiro wil het bedrijf een grootschalige industriële fabriek bouwen voor de productie van synthetische brandstoffen. De fabriek zal een capaciteit hebben van 180.000 ton per jaar. Madoqua Synfuels heeft een totaal investeringsbedrag van 450 miljoen euro.

HYTE

Sines is een van de stops van de Hydrogen Trail Europe (HYTE). De redactie van Industrielinqs gaat begin van de zomer op pad met drie young professionals om de eerste stappen van de waterstoftoekomst in de Europese industrie te zien. Volg ons op LinkedIn.

Delen:
Author