HomeChemieOok cijfers Covestro weerspiegelen uitdagende marktsituatie Europese chemische industrie
Covestro hoofdkantoor

Ook cijfers Covestro weerspiegelen uitdagende marktsituatie Europese chemische industrie

Na de jaarcijfers van BASF vorige week, presenteert Covestro vandaag ook cijfers die de aanhoudend zwakke marktsituatie en lage vraag weerspiegelen. Het bedrijf zag de omzet dalen met twintig procent tot 14,4 miljard euro. De EBITDA daalde met een derde tot 1,1 miljard euro. Het nettoresultaat was met -198 miljoen euro negatief, maar toch een lichte verbetering van een jaar eerder. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen.

De bedrijfsprestaties van Covestro over het afgelopen jaar werden aanzienlijk beïnvloed door de uitdagende economisch omstandigheden. Geopolitieke crises hadden een negatieve invloed op de vraag en de verkoopprijzen. De energie- en grondstofkosten in Europa liggen daarentegen hoog.

Markus Steilemann, CEO van Covestro sprak over 2023 als één van de moeilijkste jaren voor de chemische industrie in de voorbije decennia: ‘met aanhoudende geopolitieke spanningen, een kwakkelende wereldeconomie en hoge energieprijzen, vooral in Europa. Daarnaast is er een aantal structurele problemen, vooral in Duitsland. De over het algemeen zwakke vraag in onze kernsectoren wordt zodoende weerspiegeld in onze resultaten.’ Het bedrijf geeft aan dat het volgens de bedrijfsstrategie ‘Sustainable Future’ ook in 2024 blijft richten op de verhoging van de productiviteit en optimalisering van de capaciteit van de productiefaciliteiten. Ook focust het bedrijf op de vraag naar producten met hoge marges en let het scherp op de kosten.

Covestro keert over 2023 geen dividend uit vanwege het negatieve nettoresultaat.

Het bedrijf investeerde het afgelopen jaar in optimalisatie van de sites in Shanghai en Dormagen. En investeerde het in haar Chinese vestiging in een nieuwe menginstallatie voor de mechanische recycling van polycarbonaat. Daarnaast verlaagde Covestro in 2023 de vaste kosten met een ‘driecijferig miljoenenbedrag’.

Voor 2024 verwacht Covestro aanhoudende uitdagende economische omstandigheden. Het bedrijf zet daarom in aan het verder verbeteren van de efficiency.

Industrie roept op tot European Industrial Deal in tien actiepunten

BASF maakt nieuw kostenreductieprogramma bekend bij presentatie jaarcijfers

Covestro-CTO breekt lans voor Europese ammoniak-infrastructuur

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl