HomeInfrastructuurCovestro-CTO breekt lans voor Europese ammoniak-infrastructuur

Covestro-CTO breekt lans voor Europese ammoniak-infrastructuur

Versterking van met name de pijpleidinginfrastructuur is volgens Thorsten Dreier, CTO van Covestro, een belangrijke voorwaarde om de Europese industrie zowel te verduurzamen als competitief te houden. En dan moet niet alleen naar waterstof en CO2 worden gekeken. Ook bijvoorbeeld transport van ammoniak moet volgens prioriteit krijgen.

Nauwe samenwerking tussen de verschillende industrieclusters en verschillende overheden is volgens Dreier essentieel. En daar mag ook wel op een intelligente manier naar worden gekeken. Zo lijkt er voldoende steun voor een grensoverschrijdende infrastructuur voor waterstof en CO2. Hij juicht dat zeker toe, maar Dreier wil ook graag een lans bereken voor infrastructuur voor met name ammoniak, waar nog veel discussie over is. Onder meer vanwege de giftigheid van de stof. ‘Eigenlijk is ammoniak niets anders dan een drager van waterstof. De kans is groot dat groene waterstof straks in de vorm van ammoniak overzee wordt getransporteerd. Anders moet je waterstof op een hele lager temperatuur brengen om het grootschalig per schip te vervoeren. Waarom dan ook niet in de vorm van ammoniak door pijpleidingen transporteren vanaf de havens naar binnenlandse clusters? Sowieso is dat veiliger en ook efficiënter dan bijvoorbeeld via de binnenvaart of tankauto’s.’

Belangrijke bouwsteen

Verschillende binnenlandse chemieclusters gebruiken ammoniak bovendien als belangrijke chemische bouwsteen. Dan is het zeer inefficiënt om eerst goedkoop geproduceerde waterstof in zonovergoten overzeese gebieden om te zetten in ammoniak om het in havens meteen weer om te zetten in waterstof, terwijl ammoniak ook een belangrijke bouwsteen is, benadrukt Dreier. Elke omzetting kost immers energie.

Meer in het interview met Thorsten Dreier dat binnenkort verschijnt in Petrochem magazine.

Foto: Covestro

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl