HomeTransitieEnergiebesparingPhilip Morris Bergen op Zoom reduceert CO2-uitstoot met 80% dankzij warmteterugwinning
Philip Morris BoZ

Philip Morris Bergen op Zoom reduceert CO2-uitstoot met 80% dankzij warmteterugwinning

De in Delft gevestigde system integrator JOA Air Solutions installeert bij Philip Morris (PMI) in Bergen op Zoom een warmteterugwinsysteem met warmtepomp om laagwaardige restwarmte om te zetten in water met een hoge temperatuur. Het systeem wordt voor het einde van dit jaar in gebruik genomen. 

De warmtepomp zet laagwaardige afvalwarmte uit de procesovens om in water met een temperatuur van 85 tot 90 °C. Op jaarbasis bespaart dit ongeveer 13 GWh aan warmte en de CO2-uitstoot verminderd met 2,5 kton per jaar. Het koelmiddel in het systeem is ammoniak. Het project bij PMI in Bergen op Zoom maakt deel uit van een breder programma van het bedrijf. Na voltooiing van het project kan PMI in Bergen op Zoom de huidige CO2-uitstoot met zo’n 80 procent verminderen.

PMI wil tegen 2025 koolstofneutraal produceren en tegen 2040 ‘Net Zero’ bereiken. Het installeren van het warmteterugwinsysteem is één van de belangrijkste projecten om deze doelstellingen te behalen. Het bedrijf overweegt ook op andere locaties dergelijke systemen te implementeren.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl