HomeTransitieWind- en zonne-energieRenewable Factory en Eneco openen windpark Oude Maas
Windenergie

Renewable Factory en Eneco openen windpark Oude Maas

Renewable Factory (REF) en Eneco hebben op 20 oktober windpark Oude Maas geopend. Het windpark telt 5 windturbines, 3 van REF en 2 van Eneco met samen een opgesteld vermogen van 17,55 MW. De turbines kunnen jaarlijks circa 67.000 MWh aan groene stroom opwekken. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van circa 24.000 huishoudens.

De bouw van het windpark is in 2021 gestart en heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen. Oorspronkelijk zou het windpark voor de zomer gaan draaien, maar door de storm Eunice begin dit jaar liep de bouw vertraging op. De hack bij windturbinefabrikant Nordex veroorzaakte vervolgens een extra vertraging omdat de windturbines niet konden worden aangesloten op het netwerk van de fabrikant. Inmiddels draaien de windturbines en kan het windpark een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van de Gemeente Hoeksche Waard en haar ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Geluidsmeting

Eind juni 2022 is er een start gemaakt met geluidsmetingen in de omgeving, voordat de windturbines draaiden. Vanaf 8 september draaien alle turbines en worden er wederom metingen uitgevoerd. De resultaten van de meetcampagne worden begin 2023 gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor omwonenden.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl