HomeInfrastructuurSamenwerking Cepsa en Evos voor opslag van groene methanol in Spanje en Nederland

Samenwerking Cepsa en Evos voor opslag van groene methanol in Spanje en Nederland

Het Spaanse energiebedrijf Cepsa heeft een overeenkomst getekend met opslagbedrijf Evos voor de opslag van Cepsa’s groene methanol in de opslagfaciliteiten van Evos in Algeciras en Rotterdam.

De overeenkomst werd ondertekend in de haven van Amsterdam in aanwezigheid van de Nederlandse minister van Klimaat en Energie en vice-premier Rob Jetten.

De samenwerking, die ook voorziet in de opslag van groene ammoniak in de faciliteiten van Evos in Algeciras, vergemakkelijkt de logistiek voor het transport van groene waterstofproducten tussen Spanje en Nederland. Cepsa en Evos gaan ook kijken naar de logistiek van biobrandstoffen, hernieuwbare brandstoffen van niet- biologische oorsprong en waterstofdragers in andere terminals van Evos in Noordwest-Europa, waaronder Amsterdam.

Cepsa ontwikkelt samen met partners de Andalusische Groene Waterstofvallei die twee groene waterstoffabrieken zal omvatten met een totale capaciteit van 2 GW, een groene methanolfabriek met een geschatte jaarlijkse productiecapaciteit van 300.000 ton en een groene ammoniakfabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit tot 750.000 ton. Daarnaast is Cepsa gestart met de bouw van een biobrandstoffabriek van de tweede generatie in Huelva, als onderdeel van een joint venture met Bio-Oils. Deze fabriek heeft een flexibele productiecapaciteit van 500.000 ton Sustainable Aviation Fuel (SAF) en hernieuwbare diesel per jaar.

Cepsa heeft al een partnerschap met de haven van Rotterdam om een groene waterstofcorridor op te zetten vanuit de haven van Algeciras en heeft ook overeenkomsten met ACE Terminal voor de opslag van groene ammoniak in de haven van Rotterdam en met het Nederlandse bedrijf Gasunie dat toegang garandeert tot haar groene waterstoftransportnetwerk, dat zal aansluiten op Europese industriële clusters in Nederland, Duitsland en België als onderdeel van het Delta Corridor project.

Havenbedrijf Rotterdam en Cepsa willen waterstofcorridor

Delen:

monique@industrielinqs.nl