HomeGrondstoffenCirculaire grondstoffenSaXcell en Birla Cellulose verwerken katoenafval tot cellulosevezels
Saxcell werkt samen met Birla

SaXcell en Birla Cellulose verwerken katoenafval tot cellulosevezels

Het innovatieve bedrijf in textielrecycling SaXcell heeft een intentieovereenkomst gesloten met Birla Cellulose. Volgens de overeenkomst gaan de twee bedrijven samenwerken om gerecyclede kunstmatige cellulose vezels te produceren.

SaXcell ontwikkelde een technologie om katoenen textielafval tot pulp te verwerken. Birla Cellulose is één van de grootste producenten ter wereld van kunstmatige cellulose vezels. Birla heeft expertise in het nat spinnen van vezels. De combinatie van de twee technologieën leidt tot hoogkwalitatieve gerecyclede SaXcell vezels.

SaXcell is een spin-off bedrijf van de Saxion Hogeschool in Enschede. De hogeschool werkt sinds 2011 aan de ontwikkeling van een proces om katoenafval te verwerken tot innovatieve cellulose vezels. Onderzoekers van de Saxion Hogeschool richtten in 2015 SaxCell op. In 2020 bouwde de onderneming een pilotfabriek voor het proces. In de samenwerking willen de partijen de SaXcell technologie opschalen van pilot tot commerciële demonstratieschaal. In 2024 wil SaXcell een kleinschalige productieplant in Enschede bouwen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl