HomeDigitaliseringSGS, ADLC en Basf transporteren chemische analysestalen per drone
Drone transport voor chemische samples in Antwerpse haven

SGS, ADLC en Basf transporteren chemische analysestalen per drone

SGS, ADLC en BASF Antwerpen hebben een gezamenlijk project opgezet om (petro)chemische analysestalen in de haven van Antwerpenper drone te transporteren . Met deze ontwikkeling willen de partners de havenactiviteiten efficiënter en duurzamer maken. Vandaag werden enkele testvluchten op de terreinen van BASF Antwerpen succesvol uitgevoerd.

Partners SGS, ADLC en BASF Antwerpen werken samen in het innovatieve project ‘Samplifly’. Dit beoogt een transportdienst met drones voor (petro)chemische analysestalen in de haven van Antwerpen te realiseren. Drone-operator ADLC voert de dronevluchten voor Samplifly uit.

(Petro)chemische analysestalen van een schip gaan momenteel via wegtransport naar de laboratoria voor verdere analyse. Dit kost veel tijd en het wegtransport zorgt ook voor extra CO2-uitstoot. Door deze analysestalen met drones via de lucht te vervoeren, kan de CO2-uitstoot met 80 procent worden gereduceerd. Ook is dit type transport tot 4x sneller dan transport via de weg. Het gaat hierbij om dronevluchten over grotere afstanden (tot 40 km). De vluchten zijn volledig computergestuurd aangestuurd vanuit een controlekamer, buiten het gezichtsveld van de piloot.

Primeur

De samenwerking van de drie partijen maakt het mogelijk om de complexe technische en reglementaire uitdagingen van het Samplifly project aan te gaan. Deze vorm van logistieke dronevluchten voor gevaarlijke producten in een industriële omgeving is een Europese primeur. De vluchten voldoen aan de meest strenge veiligheidsvoorschriften die de (inter)nationale luchtvaartregulering oplegt.

Drone in a box netwerk

Onlangs kregen Port of Antwerp-Bruges en partners Dronematrix, Skeydrone en Proximus groen licht om hun ‘drone in een box netwerk’ D-Hive te lanceren. Dit betekent dat de partijen een operationele vergunning kregen om dagelijks automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten uit te voeren in het Antwerpse havengebied.

Drone netwerk Haven Antwerpen krijgt goedkeuring

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl