HomeInnovatiePower to Hydrogen en TripleW eerste bedrijven in circulaire proeftuin Haven Antwerpen

Power to Hydrogen en TripleW eerste bedrijven in circulaire proeftuin Haven Antwerpen

Power to Hydrogen en TripleW zijn de eerste bedrijven die zich zullen vestigen in NextGen Demo in de Antwerpse haven. Deze innovatiehub maakt deel uit van het NextGen District en is bedoeld voor bedrijven die hun innovatieve projecten in energietransitie en circulariteit willen testen.

Het NextGen District is een gebied van ongeveer 88 hectare in de haven van Antwerpen. Dit terrein moet een hotspot voor de circulaire economie worden. NextGen Demo is een zone van ongeveer twee hectare waar innovatieve start- en scale- ups, spin-off bedrijven en pilootprojecten demonstratie-installaties kunnen bouwen voor technologie die laboratoriumschaal ontgroeid is. NextGen Demo wil de katalysator zijn voor duurzame innovaties op het gebied van de grondstof- en energietransitie.

AEM elektrolyse

Power to Hydrogen ontwikkelt Anion Exchange Membrane (AEM) membraan elektrolyse technologie. Het bedrijf installeert in het laatste kwartaal van 2024 een demonstratie-installatie van haar nieuwe systeem. Dit project krijgt financiële ondersteuning van onder meer American Electric Power, EDP, E.ON en ESB.

Melkzuur

TripleW heeft een industrieel proces ontwikkeld voor de productie van melkzuur uit voedselafval. Dit melkzuur dient als grondstof voor biologisch afbreekbare kunststoffen en biochemicaliëen. TripleW wil de toepassing van deze innovatieve technologie uitbreiden naar een breder scala van voedselafvalstromen en eindproducten. Met het project in NextGen Demo wil het de schaalbaarheid en het aanpassingsvermogen ervan aan te tonen. Ook dit project gaat in het vierde kwartaal van dit jaar van start.

Verschillende bedrijven hebben al aangegeven zich in het NextGen District te vestigen. Plug investeert er in een groene waterstoffabriek, Bolder Industries, PureCycle en Triple Helix gaan respectievelijk autobanden, polypropyleen en polyurethaanschuim en PET-schaaltjes recyclen en Ekopak richt zich op circulair watergebruik.

Haven Antwerpen krijgt proeftuin circulaire economie

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl