HomeTransitieShell opent groot zonnepark in Zeeland
ZOnnepark Koegorspolder

Shell opent groot zonnepark in Zeeland

Shell heeft met gemeente Terneuzen en partners het zonnepark Koegorspolder geopend. Het zonnepark is het zesde van Shell in Nederland en met 71,1 MW het grootste van het bedrijf in Europa.

In maart 2022 opende Shell al met de gemeente Terneuzen het zonnepark Sas van Gent-Zuid. Samen hebben de twee zonneparken een capciteit van 100 MW. Dat is de helft van wat de gemeente Terneuzen tot 2030 in totaal aan zonne-energie wil installeren.

Stroomnetaansluitingen

Zonnepark Koegorspolder wordt stapsgewijs operationeel. Oorspronkelijk is het park ontwikkeld door SolarEnergyWorks. Shell werkte samen met dit bedrijf tijdens de ontwikkelingsfase. In die periode nam Shell het project over en werd eigenaar van het zonnepark. Shell startte de bouw op 16 mei 2022. Afgelopen zomer produceerde het de eerste stroom. Momenteel vinden de laatste tests plaats. Shell verwacht dat het zonnepark eind dit jaar volledig in bedrijf is.

Het zonnepark Koegorspolder is al op de bestaande stroomnetten aangesloten. Hierdoor is geen nieuwe aansluiting op het stroomnet nodig. Dit is van groot belang vanwege de krapte op het elektriciteitsnet. Het noordoostelijke deel van het zonnepark, Tractaatweg, is gekoppeld aan de stroomnetaansluiting van het nabijgelegen Windpark Koegorspolder terwijl het zuidwestelijk deel, Sluiskil, stroom levert via de verbinding van Yara Sluiskil.

Duurzaamheidsfonds

Bij de aanleg van het zonnepark was speciale aandacht voor ecologische aspecten. De zonnepanelen zijn verder uitelkaar geplaatst om meer ruimte te geven aan de flora en fauna onder de panelen. North Sea Port, de Zeeuwse Milieufederatie, Yara Sluiskil en Shell hebben ook een zogenoemde Tijdelijke Natuur-zone aangelegd op en rond het zonnepark. Dat is goed voor de slechtvalken die de duivenstand in toom kunnen houden. Bijen bevruchten de hoogstamfruitboomgaarden en op het zonnepark komt nog meer typisch Zeeuwse beplanting.

Shell draagt bij aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Terneuzen met duizend euro per opgestelde MW per jaar voor een periode van 15 jaar. Dit fonds is bedoeld om de duurzame ontwikkeling in Terneuzen te versnellen en projecten te realiseren.

Het zonnepark mag volgens de omgevingsvergunning 25 jaar blijven. Daarna worden de installaties van het zonnepark verwijderd en brengt Shell de locatie in oorspronkelijke staat terug.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl