HomeChemieShin-Etsu kan energieverbruik PVC-productie Rotterdam met 30% reduceren
Luchtfoto haven Rotterdam

Shin-Etsu kan energieverbruik PVC-productie Rotterdam met 30% reduceren

Shin-Etsu kan het energieverbruik van haar PVC-productie in Rotterdam met ten minste dertig procent reduceren. Dat blijkt uit de Energie Innovatie Studie, die het bedrijf Shin-Etsu heeft laten uitvoeren door de Groningse startup Water & Energy Solutions. De Energie Innovatie Studies worden financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Bij de PVC-productie ontstaat een slurry van het plastic en water, die vervolgens gedroogd wordt. Uit de Energie Innovatie Studie kwam naar voren dat vooral veel energie bespaard kon worden in het drogingsproces. Het bedrijf kan bijvoorbeeld gebruik maken van een snelle flashdroger of een geoptimaliseerde fluid bed droger. Hierdoor kan het droogproces in een continue stroom worden geopereerd.

Uit de studie kwamen nog andere besparingsmogelijkheden naar voren. Het bedrijf heeft nu een volledig inzicht in de energiehuishouding en legt de focus op veranderingen van het hele systeem. Ook heeft Shin-Etsu een uitbreiding van het elektriciteitsnet aangevraagd bij de netbeheerder, zodat het warmtepompen kan gebruiken.

De Provincie Zuid-Holland wil meer bedrijven deze Energie Innovatie Studies laten uitvoeren. De provincie hanteert hierbij een no-cure-no-pay regeling. De kosten voor het onderzoek zijn voor de provincie als de energiebesparing minder dan twintig procent is. Deze regeling wordt uitgevoerd door de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs en geldt vooralsnog voor bedrijven in het havengebied. Wegens het succes van studies, wil de provincie Zuid-Holland de regeling binnenkort ook uitbreiden naar industriƫle bedrijven die buiten het havengebied liggen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl