HomeArchiefSSAB beëindigt besprekingen Tata Steel IJmuiden

SSAB beëindigt besprekingen Tata Steel IJmuiden

De overname van Tata Steel in IJmuiden door SSAB gaat niet door. Na een diepere analyse concludeerde de Zweedse staalproducent dat de groene ambities te ver uit elkaar liggen. De besprekingen met Tata Steel zijn daarom beëindigd.

‘Wij hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen moeilijk zou zijn’, zegt Martin Lindqvist, president en CEO van SSAB. ‘Wij zijn niet voldoende zeker van een snelle uitvoerbaarheid van onze duurzame technische oplossingen. Daardoor kunnen we Tata Steel IJmuiden niet op de gewenste manier afstemmen op onze duurzaamheidsstrategie. De synergieën die we in de transactie zagen, zouden de kosten en investeringen die nodig zijn voor de transformatie niet volledig rechtvaardigen. Dit betekent dat de transactie over het geheel genomen niet aan onze financiële verwachtingen zou voldoen.’

SSAB wil het voortouw nemen in de transformatie van de staalindustrie naar een fossielvrije productie. Het staalbedrijf wil in 2026 als eerste fossielvrij staal op de markt te brengen en in 2045 een fossielvrij bedrijf zijn.

Tata Steel

Tata Steel heeft wel degelijk groene ambities. In het Steel2Chemicals project werkt het bedrijf samen met ArcelorMittal, Dow Terneuzen en met onderzoekers van TNO, Universiteit Gent en ISPT. Doel van het project is een geïntegreerd systeem dat restgassen uit de staalindustrie omzet in petrochemische producten zoals nafta. De kunststoffen die met nafta worden gemaakt, met name polyetheen, kunnen weer worden ingezet als koolstofbron voor de staalproductie. Daarmee ontstaat een echt circulaire staalindustrie én chemische industrie die bovendien niet de volledige groene elektriciteitsproductie opslorpt. Kijk voor een achtergrond-artikel over staalvergroening in het gratis online magazine Industrielinqs.

Fossielvrij

De reden voor de besprekingen over Tata Steel IJmuiden was gebaseerd op de  wens van de klanten van SSAB voor een leverancier van fossielvrij staal. Het uitgebreide assortiment staalproducten van SSab kan op de lange termijn worden omgezet in fossielvrije producten. De samenwerking zou ook synergieën moeten creëren tussen de bestaande activiteiten in Scandinavië en in IJmuiden.

‘De overgang naar fossielvrij staal is een topprioriteit voor SSAB’, zegt Lindqvist. ‘Wij zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te investeren en het tempo van deze overgang op te voeren. Volledig fossielvrij staal zal een premiumsegment zijn met een groot groeipotentieel. We zien een grote vraag van klanten, voornamelijk binnen Automotive en Heavy Transport.  Ik ben ervan overtuigd dat SSAB een belangrijke rol kan spelen  in de industrie-transitie.’

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl