HomeInnovatieStudenten TU Eindhoven ontwerpen nieuw duurzaam autoconcept
TU Eindhoven Eterna

Studenten TU Eindhoven ontwerpen nieuw duurzaam autoconcept

Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een nieuw duurzaam autoconcept ontwikkeld om de levensduur van auto’s te verlengen en uiteindelijk de totale CO2-uitstoot tijdens het productieproces met een derde te verlagen. Door het voertuig uit twee losse delen op te bouwen met ieder hun eigen levenscyclus kan een auto langer mee. Het resultaat uit de modulaire auto Eterna waarmee de studenten een tour maken door West-Europa.

De meeste materialen in een auto zijn na 20 jaar nog (lang) niet afgeschreven, maar toch koerst de gemiddelde auto dan al richting de sloop. Daarom hebben de studenten Eterna zo ontworpen dat bepaalde onderdelen in het voertuig kunnen blijven, in plaats van ze voor het einde van hun levenscyclus te recyclen. Hierdoor wordt hun optimale levensduur benut en kan er aanzienlijk in het totale productieproces gesneden worden.

De Eterna bestaat uit een onderkant voor langdurig gebruik en een vervangbare bovenkant. De onderkant omvat componenten met een lange levensduur, zoals het ladderframe, de accu’s en de motor. Daarnaast is er de vervangbare bovenkant met materialen met een kortere levensduur, zoals interieurstoffen en veiligheidsvoorzieningen (bijv. digitale zijspiegels en cruise control).

TU/ecomotive wil met dit concept de auto-industrie inspireren en anders laten nadenken over de ontwikkeling en het gebruik van auto’s. De studenten zien in de toekomst een systeem waarbij auto’s centraal worden beheerd en de consument het voertuig kan leasen. Elke vijf jaar worden er kleine updates aan de bovenkant gemaakt en elke 20 jaar wordt de gehele bovenkant vervangen. De onderkant blijft grotendeels hetzelfde.

TU/ecomotive ontwikkelt al jaren duurzame auto-concepten. Vorig jaar haalde de studenten het nieuws met ZEM, hun duurzame elektrische personenauto die via een speciaal filter meer koolstofdioxide (CO2) opvangt dan uitstoot.

foto: Astrolads
Delen:

monique@industrielinqs.nl