HomeInvesteringenTata Steel opent drie ontstoffingsinstallaties in IJmuiden
TATA STEEL ONTSTOFFINGSINSTALLATIE

Tata Steel opent drie ontstoffingsinstallaties in IJmuiden

Tata Steel in IJmuiden heeft drie nieuwe ontstoffingsinstallaties in gebruik genomen. Met de installaties wordt de uitstoot van stof, lood en andere zware metalen gereduceerd.

Het staalbedrijf plaatste smidse kappen bij de hoogovens, een ontstoffingsinstallatie voor de rookgassen bij de pelletfabriek en een extra afzuiginstallatie in de oxystaalfabriek. Daarnaast is het bedrijf begonnen met de bouw van een windscherm om de verwaaiing van grondstoffen verder tegen te gaan. Ook bouwt Tata Steel een DeNOx-installatie bij de pelletfabriek.

De nieuwe doekfilterinstallatie bij de pelletfabriek moet de uitstoot van lood, zware metalen en stof met tachtig procent reduceren. Het doekfilter bij de staalfabriek zuigt lucht en stof weg. Hierdoor wordt de uitstoot van stof en zware metalen bij het kiepen van ruwijzer met vijftig procent gereduceerd, aldus het staalbedrijf. De zogeheten smidse kappen van de hoogovens zijn te vergelijken met grote afzuigkappen. Deze zijn geplaatst boven de plek waar tapgaten worden geboord. Volgens Tata Steel zorgt dit voor 75% minder stofuitstoot bij aftappen van vloeibaar ruwijzer.

Roadmap Plus

Met het bouwen van de installaties en het windscherm rondt Tata Steel het verbeterprogramma Roadmap Plus af. Dit programma is gestart nadat in 2018 grafietuitstoot in de omgeving duidelijk maakten dat Tata Steel schoner moest gaan produceren. Eerdere maatregelen die het bedrijf heeft genomen, zijn bijvoorbeeld het overkappen van de slakverwerking, waardoor het grafiet niet meer vrij kan komen en het installeren van verschillende installaties die de uitstoot van geluid en geur tegen gaan. Met dit programma investeert het bedrijf meer dan 300 miljoen euro.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl