HomeInvesteringenKabinet start overleg maatwerkafspraken Tata Steel: kookgasfabriek 2 sluiten en één hoogoven vervangen
TATA STEEL ONTSTOFFINGSINSTALLATIE

Kabinet start overleg maatwerkafspraken Tata Steel: kookgasfabriek 2 sluiten en één hoogoven vervangen

Het kabinet heeft formeel besloten dat het de plannen van Tata Steel Nederland om te verduurzamen sneller uit wil voeren. Het kabinet start daarom de onderhandelingsgesprekken met Tata Steel voor het maken van een maatwerkafspraak.

Tata Steel in IJmuiden moet verduurzamen. Hiervoor diende het bedrijf eind 2023 aangepaste plannen in. In maart kondigde het kabinet aan te onderzoeken of het haalbaar is gesprekken te starten met Tata Steel op basis van hun voorstel, waarbij sommige maatregelen sneller worden uitgevoerd om gezondheidsrisico’s versneld te verminderen.

Nu het kabinet formeel heeft besloten dat het gaat onderhandelen, kunnen minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat de gesprekken starten. Het mandaat en de onderhandelingsgesprekken zijn (bedrijfs)vertrouwelijk en moeten uiteindelijk tot een juridisch bindende en afdwingbare maatwerkafspraak leiden.

Kookgasfabriek

De plannen van Tata Steel beschrijven de sluiting van Kooksgasfabriek 2 (uiterlijk in 2029) en het vervangen van een van de hoogovens. Daarnaast wil het bedrijf met overkappingen op schroot- en grondstofopslagen de gevolgen van het verwaaien van de grondstoffen fors inperken en geluidsoverlast beperken. Tata Steel wil, na een overgangsfase op aardgas, uiteindelijk (groene) waterstof gaan gebruiken.

Om eerder voor minder overlast voor de leefomgeving te zorgen, zullen sommige maatregelen zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden. Het gaat dan onder andere over het eerder sluiten van de Kooksgasfabriek 2 en het eerder realiseren van overkappingen. Deze optie biedt de meeste voordelen voor snelle verbetering van de leefomgeving van de omwonenden en vermindering van CO2-uitstoot. Tterwijl de werkgelegenheid en economische en strategische waarde van de staalproductie behouden blijft. Het kabinet vindt deze versnelling belangrijk en wil dit daarom zo snel mogelijk realiseren.

Rondetafelgesprek

Vorige week voerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de voortgang van de maatwerkafspraken. Namens Tata Steel lichtte Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, het aangescherpte Groen Staal-plan toe in relatie tot de maatwerkaanpak.

Ven den Berg benadrukte toen het belang van het plan voor de toekomst van bedrijven in de IJmond. ‘Om te transformeren naar een schoon, groen en circulair staalbedrijf is maatwerk absoluut essentieel.’

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl