HomeIndustrieKabinet zet in op snellere vergroening Tata Steel
Tata Steel IJmuiden

Kabinet zet in op snellere vergroening Tata Steel

Het kabinet wil snel met  Tata Steel Nederland om de tafel om te onderzoeken of het haalbaar is een deel van plannen voor de vergroening van de staalproductie in IJmuiden versneld uit te voeren. Zo moeten gezondheidsrisico’s op kortere termijn worden teruggebracht.

Dat schrijven minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief als reactie op twee rapporten over staalproductie in de IJmond aan de Tweede Kamer.

Tata Steel Nederland presenteerde eind 2023 aangepaste plannen voor het verduurzamen en schoner maken van de staalfabriek in IJmuiden. De plannen beschrijven de sluiting van Kooksgasfabriek 2 (uiterlijk in 2029) en het vervangen van een van de hoogovens. Daarnaast wil het bedrijf schroot- en grondstofopslagen aanpakken om geluidsoverlast te beperken en de gevolgen van het verwaaien van de grondstoffen fors in te perken.

Om Tata Steel Nederland concurrerend te houden moet de overheid bijspringen. In de versnelde afbouw van de uitstoot worden de kosten voor de overheid geschat op een half tot twee miljard euro.

Delen:

monique@industrielinqs.nl