HomeChemieHoge elektriciteitskosten jagen industrie weg uit Nederland
Nyrstar Budel

Hoge elektriciteitskosten jagen industrie weg uit Nederland

Grote industriële bedrijven betalen aanzienlijk meer voor hun elektriciteitsverbruik dan hun concurrenten in de omringende landen. Het verschil kan oplopen tot 66%, zo blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft laten uitvoeren.

‘Hierdoor bestaat er een aanzienlijk risico dat geëlektrificeerde Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om volledig te stoppen of hun productie naar het buitenland te verplaatsen’, schrijven de demissionaire ministers Micky Adriaansens en Rob Jetten, beiden EZK, in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer.

Verschillen in elektriciteitskosten met buurlanden worden vooral bepaald door verschillen in nettarieven en kortingsregelingen. In Nederland zijn de nettarieven veel hoger en sinds 1 januari 2024 is de zogenoemde volumecorrectie regeling voor de energie-intensieve industrie afgeschaft, terwijl in onze buurlanden de compensatieregelingen blijven bestaan. Met als gevolg dat het verschil in elektriciteitskosten tussen Nederland en haar buurlanden het afgelopen jaar sterk is gegroeid.

In een reactie stelt  Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs:  “Samen met de onzekerheid over de ontwikkeling van de nettarieven in de toekomst heeft dit een extreem negatieve impact op de concurrentiepositie voor de Nederlandse industrie. Het verlamt de energie-intensieve industrie in Nederland en helpt de verduurzaming niet. In het beste geval zullen bedrijven hun klimaatplannen uitstellen, in het ergste geval stoppen ze hun productie in Nederland en schalen ze die elders op. Daar schiet het klimaat niets mee op, integendeel. Samen met de netcongestie (geen ruimte op het elektriciteitsnet), het tekort aan technisch personeel en de lagere arbeidskosten elders, is het voor bedrijven steeds minder aantrekkelijk om hier te produceren en hun productie te verduurzamen.”

Het Rotterdamse haven- en industrieel cluster met veel energie-intensieve bedrijven, kan een bijdrage van 40% aan de nationale CO2 doelstellingen leveren. Maar er ontstaat nu een situatie dat bedrijven in het cluster niet meer investeren. Of veel minder investeren volgens Van der Chijs.

Eerder deze week deed de directeur van zinkfabrikant Nyrstar een oproep aan het kabinet om de industrie te steunen. De zinkfabrikant ligt al enige tijd stil omdat het door de hoge energieprijzen niet kan concurreren met buitenlandse partijen. Dat terwijl de fabriek een van de modernste en schoonste producenten van zink is.

 

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl