HomeTransitieWind- en zonne-energieTeijin Aramid en Fibremax ontwikkelen superkabels voor drijvende windmolens
Floating windturbine

Teijin Aramid en Fibremax ontwikkelen superkabels voor drijvende windmolens

Teijin Aramid en kabelfabrikant FibreMax ontvangen vier miljoen euro subsidie uit het Just Transition Fund Groningen-Emmen voor hun gezamenlijke project Floating Wind. In dit project ontwikkelen de twee bedrijven speciale ankerkabels op basis van circulaire synthetische vezels om drijvende windmolens op de zeebodem te verankeren.

Teijin Aramid en FibreMax ontwikkelen samen geavanceerde ankerkabels, ook wel tendons genoemd, sie speciaal geschikt zijn voor de verankering van drijvende offshore windmolens. De kabels van FibreMax zijn gemaakt met behulp van de zogeheten endless winding technologie, die ervoor zorgt dat de parallelle vezels uitzonderlijke sterkte en consistentie hebben. Dit type kabels heeft een hogere sterkte, stijfheid en weerstand ten opzichte van gevlochten kabels. Ze zijn daarom ook inzetbaar in gebieden waar de zee dieper is dan zestig meter. De vezels zijn daarbij gemaakt uit circulair materiaal.

Voor dit samenwerkingsverband krijgen de partijen vier miljoen euro subsidie uit het JTF-fonds. 1,6 miljoen euro hiervan is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De provincie Fryslân co-financiert het project met 250 duizend euro.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl