HomeUtilitiesEnergieTractebel ondersteunt Thorizon bij ontwikkeling gesmolten zout reactor
Thorizon samenwerking Tractebel

Tractebel ondersteunt Thorizon bij ontwikkeling gesmolten zout reactor

Tractebel ondersteunt de Frans-Nederlandse start-up Thorizon bij de ontwikkeling van de gesmolten zout reactor. Daartoe tekenden de twee partijen een driejarige overeenkomst.

Volgens de overeenkomst levert Tractebel engineering diensten, waaronder ondersteuning bij het conceptual design, computational modelling, kostenschattingen en ontwerpcontrole.

Thorizon ontwikkelt een Advanced Modular Reactor (AMR), gebaseerd op gesmolten zout-technologie. Hierbij gebruikt het afgewerkte brandstof uit kerncentrales als energiebron. In tegenstelling tot bestaande kernreactoren bevat de kern van de reactor hier gesmolten zout. Dat dient zowel als brandstof als als koelmiddel. Het gesmolten zout is bestand tegen hoge temperaturen en zorgt ervoor dat de druk laag kan blijven.

Thorizon werkt aan de installatie ‘Thorizon One’. Deze kan 250 MW warmte aan de industrie leveren. Deze energie kan ook worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. De brandstof die Thorizon gebruikt, is een combinatie van elementen met een lange halfwaardetijd uit afgewerkte brandstof en thorium. De reactor kan afval met een lange halfwaardetijd uit bestaande nucleaire faciliteiten verwerken. Het concept van Thorizon One is uniek omdat de kern is opgebouwd uit een serie componenten (cartridges) die iedere tien tot vijftien jaar worden vervangen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl