HomeInfrastructuurOpslagVopak bereidt zich voor op import groene ammoniak in North Sea Port
Vopak Terminal Vlissingen

Vopak bereidt zich voor op import groene ammoniak in North Sea Port

Inspelend op de groeiende vraag naar duurzame grondstoffen en energie maakt Vopak Terminal Vlissingen twee bestaande gekoelde LPG opslagtanks gereed voor de opslag van groene ammoniak. De opslagtanks hebben beiden een capaciteit van 55.000 kubieke meter.

De overige infrastructuur, ligplaatsen en leidingen is al op de terminal aanwezig. Ook is er op de terminal ruimte voor uitbreidingen en andere industriƫle activiteiten zoals een installatie om de ammoniak weer om te zetten naar groene waterstof.

De definitieve investeringsbeslissing zal onder andere worden genomen op basis van marktinteresse.

Smart Delta Resources

De opslaglocatie wordt aangesloten op het Noordwest Europese waterstof-netwerk waarmee Nederland, Belgiƫ en Duitsland kunnen worden beleverd. Vopak Terminal Vlissingen is strategisch gelegen de North Sea Port in de Schelde-Delta regio. De industrie in die regio, verenigd in Smart Delta Resources, vormt op dit moment het grootste waterstofcluster van de Benelux.

Snelle en economische oplossing

Alexander Fokker, Managing Director Vopak Terminal Vlissingen: “Door onze bestaande infrastructuur kunnen we klanten een snelle en economische oplossing bieden. Tevens hebben we de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Binnen Vopak hebben we inmiddels ruime ervaring met het veilig opslaan van ammonia, een product waarbij aanvullende veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen.”

Groene ammonia

Naast de productie van groene waterstof in Nederland, zal er in Noordwest-Europa ook behoefte zijn aan grootschalige import van groene waterstof om aan alle toekomstige vraag te kunnen voldoen. Groene ammoniak als waterstofdrager zal hierin een belangrijke rol spelen. Waterstof kan na verbinding met stikstof in de vorm van ammoniak in grotere hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer worden omgezet naar groene waterstof. Daarnaast is groene ammoniak ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart of als grondstof voor onder andere de productie van kunstmest.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl