HomeInvesteringenVTTI en Höegh LNG willen energieterminal Vlissingen ontwikkelen
FSRU VTTI Hoegh LNG

VTTI en Höegh LNG willen energieterminal Vlissingen ontwikkelen

Terminaloperator VTTI en Höegh LNG hebben een overeenkomst gesloten om de mogelijkheden te onderzoeken voor de ontwikkeling van een energieterminal in Zeeland. De Zeeland Energy Terminal wordt gevestigd in de haven van Vlissingen en zal op een Floating storage regasification unit (FSRU) worden geplaatst. Höegh is een belangrijke speler in deze sector.

De partijen denken de terminal in de tweede helft van 2027 in gebruik te kunnen nemen. De Zeeland Energy Terminal krijgt een capaciteit van 7,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Dat is ongeveer een kwart van de jaarlijkse gasconsumptie in Nederland. Het is de bedoeling dat deze ook geschikt zal worden voor de import van waterstof.  Het gebruik van een FSRU heeft als voordeel dat deze minder impact heeft op de omgeving dan een structuur op het vasteland. Daarbij is de constructietijd korter.

Voor de ontwikkeling van de terminal hebben de partijen een joint venture in het leven geroepen waarin beiden een aandeel van 50 procent hebben.

Het project wordt ontwikkeld onder een zogeheten Rijkscöordinatieregeling. Dat betekent dat de Nederlandse overheid het beslissingsproces coöordineert. Dat is het geval bij energieprojecten van nationaal belang zoals deze. In het eerste kwartaal van 2024 vindt de inspraakfase plaats. Ook voeren de partijen gesprekken met geïnteresseerde marktpartijen. Het projectteam zal gedurende de eerste helft van 2024 een intekenperiode openen voor de hervergassingscapaciteit.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl