HomeChemieYara gaat CO2 opslaan in Noorwegen
Yara en Lantmännen ontwikkelen markt voor fossielvrije meststoffen

Yara gaat CO2 opslaan in Noorwegen

Vanaf begin 2025 vangt kunstmest- en ammoniakproducent Yara 800.000 ton CO2 per jaar af in Sluiskil. De CO2 wordt vervolgens gecomprimeerd en vloeibaar gemaakt in Nederland en daarna getransporteerd naar Noorwegen om permanent te worden opgeslagen in geologische lagen op zo’n 2.600 meter onder de zeebodem voor de kust van Øygarden.

Daartoe heeft het bedrijf een overeenkomst getekend met het Northern Lights initiatief, is voor gelijke delen eigendom van TotalEnergies, Equinor en Shell. Northern Lights wil Europese industriële bedrijven een oplossing te bieden om hun CO2-emissies veilig en permanent ondergronds op te slaan. De installaties van fase 1 moeten in 2024 operationeel zijn en 1,5 miljoen ton CO2 per jaar kunnen verwerken.

Door de grote belangstelling ontwikkelt het initiatief inmiddels extra capaciteit om aan de stijgende vraag te voldoen, tot 5 miljoen ton per jaar.

 

Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl