HomeArchiefZuiveringsconcept Waterfabriek Wilp aangetoond

Zuiveringsconcept Waterfabriek Wilp aangetoond

Heel schoon water en een toekomstbestendige waterzuivering. Waterschap Vallei en Veluwe en Dutch Water Refinery toonden met een proefopstelling de werking van het nieuwe zuiveringsconcept van de toekomstige Waterfabriek Wilp.

De waterfabriek scheidt rioolwater in plaats van biologisch te zuiveren. Daardoor komen grondstoffen beschikbaar uit het rioolwater. Bij het zuiveringsproces komen dan ook geen broeikasgassen vrij. Het schone water voedt de Twellose beek. Dit biedt kansen voor de toekomst om bijvoorbeeld lokaal droogte tegen te gaan.

Proefopstelling Waterfabriek Wilp

Op de rioolwaterzuivering van Terwolde draaide van mei 2019 tot juni 2020 een proefopstelling met een innovatief zuiveringsconcept. De proef leverde waardevolle informatie op over de kwaliteit van het gezuiverde water en het energieverbruik. Maar ook over de kosten, de betrouwbaarheid van de installatie en de omvang van de reststromen.

Aangetoond is dat met het fysisch chemisch scheidingsconcept het gezuiverde water van uitstekende kwaliteit is. Bovendien verwijdert het proces medicijnresten vergaand en wint het grondstoffen zoals cellulose en stikstof uit de reststromen.

Ook maakt dit zuiveringsproces bacteriƫn overbodig waardoor er in het proces geen broeikasgassen worden uitgestoten. Het energieverbruik en de operationele kosten zijn wel hoger dan bij een conventionele zuivering. Dit blijft binnen de door het waterschap gestelde voorwaarden.

Optimalisatie en onderzoek

Het waterschap vond ook verbeteringspunten. De pilot wijst uit dat het waterschap de reststromen uit het proces kan halen. Maar ze moet nog verder onderzoeken hoe ze deze stroom geconcentreerder kan maken en verder kan ontrafelen in afzonderlijke stoffen. Ook onderzoekt men in de volgende fase hoe ze de kosten kunnen verlagen.

Gefaseerd gebouwd

De volgende stap is het vertalen van de resultaten naar een definitief ontwerp voor de waterfabriek. Het waterschap wil dit ontwerp vervolgens gefaseerd bouwen. Zo kan men stapsgewijs de hoeveelheid te verwerken rioolwater opvoeren van 2,5 naar 50 en uiteindelijk naar 150 kuub per uur. Dit biedt de mogelijkheid om het zuiveringsconcept nog verder te optimaliseren tijdens de realisatie.

Partners

Het waterschap werkt in dit project nauw samen met Dutch Water Refinery (Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV), Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA), Aquaminerals, Gemeente Voorst, Attero en Schoneveld Breeding. Het project ontvangt financiƫle steun uit het LIFE programma van de Europese Unie.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl