HomeGrondstoffen14 miljoen euro voor opschaling PHA-technologie Paques Biomaterials
PHA demo-plant Paques

14 miljoen euro voor opschaling PHA-technologie Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro aan investeringen opgehaald om de productie van het biopolymeer PHA uit afvalwater op te schalen. Tot de investeerders behoren onder andere NOM en Invest-NL. Onderdeel van deze investeringsronde is ook een lening van Energiefonds Drenthe.

Meer dan tien jaar geleden startte Paques in samenwerking met de TU Delft aan de ontwikkeling vand e technologie om PHA uit afvalwater te produceren. Drie jaar geleden werd de technologie ondergebracht in het spin-off bedrijf Paques Biomaterials. Het innovatieve bedrijf gaat de nieuwste investering gebruiken om de technologie op te schalen. Het bedrijf gaat hiertoe een extractiefaciliteit voor het PHA in Emmen bouwen.

Grootschalig

In de afgelopen drie jaar ontwikkelde Paques Biomaterials de technologie, om bacteriƫn organisch afval te laten omzetten in het biopolymeer PHA, verder. Het bedrijf testte de technologie op laboratorium- en pilotschaal. In 2022 bouwde de onderneming samen met vijf Nederlandse waterschappen en het afval- en energiebedrijf HVA een demonstratie-installatie in Dordrecht. Daarnaast werkt het sinds 2023 samen met Kolon Industries in Zuid Korea, Looop in Venlo en Senbis Polymer Innovations in Emmen.

Het bedrijf heeft plannen om een grootschalige extractieplant te bouwen, waarmee het 6 kton PHA per jaar kan produceren.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl