HomeArchiefBiocore wil biogasinstallatie opschalen

Biocore wil biogasinstallatie opschalen

Een nieuw en opwindend onderdeel van de European Industry & Energy Summit is de Dragons’ Den of Transition. Sommige baanbrekende innovaties hebben namelijk alleen een duwtje in de rug nodig om tot bloei te komen. Door innovators te koppelen aan Dragons met geld, contacten of andere steun, hopen we de energietransitie te versnellen. We stellen de innovators vast aan u voor. BioCore vraagt de Dragons om hulp bij het financieren van een full scale pilot project voor zijn solid oxide fuel cell technologie. Daarmee wordt de biogasproductie bij boeren weer economisch haalbaar.

Biogas

In de energietransitie speelt biogas een grote rol. Het duurzame methaan is namelijk altijd beschikbaar en kan daardoor een belangrijke rol spelen in balancering van het energiesysteem. De agrarische sector is een belangrijke producent van het gas en de veeboeren verbranden een deel van het gas om er warmte en elektriciteit van te maken. Die conversie kan efficiënter, dacht Stephan Herrmann. Hij ontwikkelde met een aantal studenten van de Universiteit van München een systeem dat is gebaseerd op solid oxide fuel cells en noemde het BioCore, wat staat voor Biogas conversion with Reversible Electrolysis.

‘In Europa staan inmiddels 19.500 biogasfabrieken bij boeren’, zegt Herrmann. ‘Van die fabrieken staat ongeveer de helft in Duitsland. Inmiddels zijn veel van die systemen al twintig jaar oud, waardoor de subsidie op de gasproductie een stuk terugloopt. Veel boeren overwegen dan ook de productie te stoppen.

Om die inkomsten te compenseren, zal men het gas efficiënter moeten inzetten. Door solid oxide fuel cells (SOFC’s) in te zetten, verdubbelt de stroomproductie. Bovendien is de SOFC-techniek omkeerbaar. Dat betekent dat als duurzame stroomproductie de vraag overstijgt, de cellen ook waterstof of syngas kunnen produceren. En, of het niet genoeg is, de brandstofcellen scheiden bovendien de koolstofdioxide in het biogas af van het waterstof. Dat koolzuur kunnen de boeren weer verhandelen op de markt of eventueel ondergronds opslaan. In dat geval ontstaan dus zelfs negatieve emissies.

Hulpvraag

Hermann en consorten willen graag opschalen. ‘We bouwden een compleet systeem van tien kilowatt in een standaard container. De boeren hebben echter minstens honderd kilowatt nodig. En daarvoor hebben we financiering nodig. We hebben al een klant die graag zijn installatie beschikbaar stelt om te testen. Na deze stap kunnen we snel opschalen en de boeren helpen hun bijdrage te leveren aan de energietransitie.’

[vc_message message_box_color=”warning”]

European Industry & Energy Summit 2021

Op 7 en 8 december vindt de European Industry & Energy Summit 2021 plaats in Rotterdam Ahoy. De plenaire opening belooft wederom spektakel met key notes van Melanie Maas-Brunner (CTO BASF), Holger Kreetz (COO Uniper), Hans van den Berg (CEO Tata Steel Nederland) en professor Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht). De summit richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen zoals emissievrije waterstof, chemcycling, energie-efficiëntie, elektrificatie, carbon capture, usage and storage (CCUS), biobased industry en meer. Al deze technologieën kunnen een duurzame toekomst mogelijk maken. > Programma en aanmelden

[/vc_message]

Delen:
Author