HomeArchiefAfzetprijzen industrie 2,5 procent hoger in maart

Afzetprijzen industrie 2,5 procent hoger in maart

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 2,5 procent hoger dan in maart 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,1 procent duurder dan een jaar eerder.

In maart 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 59 euro. Dat is bijna tien procent meer dan een jaar eerder. In februari 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 57 euro, ruim zeven procent hoger dan in februari 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in maart bijna twaalf procent duurder dan in maart 2018. In februari lagen de prijzen van aardolieproducten bijna zeven procent hoger dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 0,6 procent lager dan een jaar eerder. In februari was de prijsdaling 1,5 procent.

In de meeste andere bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in maart 2019 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in maart

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart 0,7 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,8 procent.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl