HomeArchiefAfzetprijzen industrie ruim twee procent hoger

Afzetprijzen industrie ruim twee procent hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 2,1 procent hoger dan in februari 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 1,0 procent duurder dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

In februari 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 57 euro. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. In januari 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 53 euro, bijna 7 procent lager dan in januari 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in februari bijna 7 procent duurder dan in februari 2018. In januari lagen de prijzen van aardolieproducten ruim 6 procent lager dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari ruim 1 procent lager dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 1 procent lager dan in januari 2018.

In de meeste andere bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in februari 2019 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in februari

Vergeleken met januari zijn de afzetprijzen van de industrie in februari 0,6 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,4 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,8 procent.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl