HomeInfrastructuurBelgië stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor waterstofinfrastructuur havens
subsidie voor 6 Belgische waterstofprojecten

België stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor waterstofinfrastructuur havens

De Belgische minister van Energie lanceert volgende maand een call ter ondersteuning van de ontwikkeling van infrastructuur voor de invoer van waterstof in de Belgische havens. Via het subsidieprogramma H2 Import call is 10 miljoen euro beschikbaar om de havens klaar te maken voor grootschalige waterstofimport.

Tegen 2026 neemt België 150 km waterstofpijpleidingen in gebruik. Tegen 2028 komt er een waterstofverbinding met Duitsland tot stand, waardoor de Belgische havens met de industrie in het Belgische achterland en de buurlanden worden verbonden. De federale regering nam twee jaar geleden een federale waterstofstrategie aan. Deze moet gunstige kaders scheppen voor de import, doorvoer en ontwikkeling van hernieuwbare waterstof en de versterking van hernieuwbare waterstoftechnologieën in België.

Het federaal parlement gaf in juli nog groen licht voor de eerste Belgische waterstofwet, die het vervoer van groen waterstof via pijpleidingen reguleert. De waterstofwet organiseert onder andere de aanwijzing van de netbeheerder van het waterstoftransportnetwerk. De procedure hiervoor is inmiddels gestart.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl