HomeArchief‘Circulariteit en energieneutraliteit moeten rol spelen bij onderhoud’
martens

‘Circulariteit en energieneutraliteit moeten rol spelen bij onderhoud’

Onderhoud is een woord dat niet vaak voorkomt in de troonrede of wordt uitgesproken tijdens de Algemene Beschouwingen. Daarom vindt iMaintain het hoog tijd om een eigen Schaduwparlement van Onderhoud op te richten. Celeste Martens (maintenance manager Croonwolter&dros) wil dat duurzaamheid een grotere rol gaat spelen bij onderhoud.

Bij onderhoud gaat het vaak over het maximaliseren van de beschikbaarheid en het minimaliseren van kosten. Circulariteit en energieneutraliteit verdwijnen hierdoor naar de achtergrond. Als lid van het schaduwparlement wil Martens bedrijven een prikkel geven asset gerelateerde beslissingen te nemen waarin bovengenoemde aspecten zwaar meewegen. Zij vindt dat in de onderhoudssector bij asset gerelateerde beslissingen CO2 mee moet wegen à vijftig euro per ton CO2.

Martens merkt zelf bij het nemen van bijvoorbeeld investeringsbeslissingen in projecten dat meestal wordt gekozen voor de bekende en goedkoopste optie. Circulariteit en energieneutraliteit staan niet op de eerste plek. ‘Pas sinds de allerlaatste tijd zie je dat dit een rol gaat spelen in aanbestedingen. Maar de borging en aantoonbaarheid in de onderhoudsfase ontbreekt nog.’

Om bedrijven echt een prikkel te geven om duurzaamheid een rol te laten spelen bij nieuwe componenten en de vervanging van componenten stelt Martens voor om een CO2 verplicht mee te wegen in Life Cycle Assessments en trade-offs. ‘De CO2-uitstoot van assets moet je beschouwen over de hele levenscyclus. Vanuit circulariteitsperspectief kijk je naar materialen, vanuit energieneutraliteit perspectief kijk je naar het minder verbruiken van energie, beide uitgedrukt in ton CO2. De prijs van een ton CO2 moet hoog genoeg zijn om de Nederlandse ambities ook daadwerkelijk te halen. Door deze CO2 uitstoot mee te wegen zouden bedrijven eerder moeten kiezen voor klimaatvriendelijke oplossingen.’

[vc_message message_box_color=”success”]

Volg het iMaintain Techport 2020 congres gratis online

Onderhoud is een woord dat niet vaak voorkomt in de troonrede of wordt uitgesproken tijdens de Algemene Beschouwingen. Daarom vindt het iMaintain platform het hoog tijd om een eigen Schaduwparlement van Onderhoud op te richten. Op de tweede vrijdag van oktober dienen verschillende schaduwkamerleden moties, wetswijzigingen en begrotingsvoorstellen in die de staat van de Nederlandse assets moeten versterken. Zowel in de infrastructuur als in de industrie. Debatteer en stem met ons mee op vrijdag 9 oktober, online.

In het parlement nemen onder meer plaats: Henk Akkermans (WCM), Celeste Martens (maintenance manager Croonwolter&dros), Michel Grijpink (Hogeschool Utrecht), Binne Visser (Philips) en Mirjam Verhoeff (Plantmanager DSM Resins and Functional Materials en Plant Manager of the Year 2020).

Online kunt u mee debatteren en stemmen over de moties, wetswijzigingen en begrotingsvoorstellen.

> Meer informatie en aanmelden[/vc_message]

Delen:
Author