HomeArchiefEerste schip door nieuwe sluis Eefde

Eerste schip door nieuwe sluis Eefde

Het eerste werkschip is deze week door de nieuwe sluis Eefde gevaren. Met het werkschip zijn alle onderdelen van de sluiskolk nogmaals getest, nu met een schip in de kolk. De afgelopen jaren bouwde consortium Lock to Twente (L2T) naast de oude sluis Eefde een nieuwe, waarvan ze ook 27 jaar lang het onderhoud gaat doen. Al tijdens het ontwerpen is flink rekening gehouden met het onderhoud.

Sluis Eefde ligt in de IJssel aan het begin van de Twentekanalen naar Enschede en Almelo. De wachttijden bij de oude sluis waren te lang, waardoor de reistijd over de Twentekanalen moeilijk was te voorspellen. Ook is het sluizencomplex te klein voor de verwachte groei van vervoer over water. Daar komt nog bij dat de sluis de poort naar Twente is en één knooppunt is kwetsbaar in het geval van onderhoud of een calamiteit.  Kijk in de video hieronder hoe de sluis er nu uit ziet en hoe zij werkt.

Het consortium Lock to Twente bestaat uit TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP. Begin april wordt de sluis in gebruik genomen.

Lees in dit artikel uit 2017 meer over de bouw en het onderhoud van de sluis.

Delen:
Author