HomeTransitieEU-subsidie voor drijvend zonnepark bij windpark OranjeWind
Offshore Solar

EU-subsidie voor drijvend zonnepark bij windpark OranjeWind

Het Nautical Sunrise project krijgt een EU-subsidie van 6,8 miljoen euro om ’s werelds grootste drijvende offshore zonnepark te ontwikkelen. Sinds december werken vijftien partners aan een offshore zonnepark met een capaciteit van 5 MW. Het consortium wil dit installeren bij het windpark OranjeWind van RWE (Hollandse Kust West VII). RWE zorgt voor de installatie en operatie van het systeem.

Het doel van het project is om de betrouwbaarheid, resistentie, elektrische stabiliteit en opbrengst van drijvende offshore zonneparken te onderzoeken en op te schalen. Ook zullen de partijen de gehele levenscyclus van het windpark en de milieu-voetafdruk en circulariteit in dit verband onderzoeken. Hierbij wordt ook gekeken naar grootschalige (gigawatt) installaties. Belangrijk aspect is ook het inpassen in het offshore windpark van RWE.

Het project wordt gecoördineerd door Dutch Marine Energy Centre (DMEC). Naast RWE nemen SolarDuck, Blunova, Bridon-Bekaert, The Ropes Group, Deltares, Universiteit Hasselt, KU Leuven, Oxford PV, SINTEF Industry, SINTEF Ocean, The Catalonia Institute for Energy Research, INESC TEC en WavEC Offshore Renewables deel aan het project.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl