HomeTransitieEuropees project voor opschaling offshore zonne-energie
offshore zonne-energie

Europees project voor opschaling offshore zonne-energie

Oceans of Energy gaat binnen een Europees project samen met vijftien partners offshore zonne-energie opschalen naar standaard formaten van 150 MW. Hierdoor wordt het mogelijk om offshore zonne-parken op gigawatt schaal te bouwen. Dit standaard formaat offshore zonnepaneel is zo ontwikkeld dat het past tussen vier offshore windturbines. Hierdoor zijn gecombineerde offshore energieparken gemakkelijker te realiseren.

Oceans of Energy installeerde in 2019 het eerste offshore zonnepark voor hoge golven in de Noordzee. Momenteel bouwt het bedrijf een offshore zonnepark dat ze zal installeren in het Hollandse Kust Noord windpark.

Het project BAMBOO wordt gecoördineerd door engineeringbedrijf RINA. Verder werken naast Oceans of Energy vier technologieontwikkelaars (Solarge, TKF, Pauwels Transformers, Solarcleano), vijf technische en milieu adviesbureaus (RINA, ABS, Aquatera Ltd, Aquatera Atlantico en WavEC), drie laboratoria (MARIN, Fraunhofer CSP, SIRRIS) en de maritieme beleidsdenktank European Marine Board samen. Vattenfall neemt deel als potentiële klant voor de implementatie.

Marktklaar

In het project willen de partijen de robuustheid en performance van de zonnepanelen onder offshore omstandigheden aantonen. Ook onderzoeken ze de impact op het milieu en de duurzaamheid in de gehele waardeketen voor deze opkomende industrie. Aan het einde van het project moet de technologie marktklaar zijn. Voor 2030 willen de partijen een zonnepark van 100 tot 200 MW installeren bij een offshore windpark van Vattenfall.

Door offshore wind- en zonne-energie te combineren, kan dezelfde netverbinding efficiënter worden gebruikt. Hierdoor zijn minder investeringen in kabelinfrastructuur en het energiesysteem nodig. Ook wordt de ruimte beter benut en is er minder impact van ankers op de zeebodem.

Internationale standaarden

De partners willen in het project internationale standaarden ontwikkelen. Hiertoe zal MARIN hydrodynamische testen uitvoeren, SIRRIS klimaatkamertesten enFraunhofer levensduurtesten. Ook wil het consortium aan het einde van het project de levensduur van zonnepanelen op zee en de milieu-impact beter kunnen voorspellen. Daarnaast is er aandacht voor natuur-inclusieve ontwerpen en duurzame end-of-life strategieën.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl