HomeArchiefGasunie start aanleg aardgas- en waterstofleidingen Emmen

Gasunie start aanleg aardgas- en waterstofleidingen Emmen

Eind februari start Gasunie met de aanleg van een nieuwe aardgasleiding. Tegelijkertijd legt de TSO ook een tweede leiding aan die in de toekomst kan worden gebruikt voor het transport van waterstof. De leidingen worden gelegd tussen het GETEC Park.Emmen en het GZI Next terrein aan de Phileas Foggstraat in Emmen.

Een aantal industriële bedrijven dat nu nog grote hoeveelheden aardgas als grondstof of brandstof gebruikt uit het Groningenveld, moet van de overheid vóór 1 december 2022 zijn overgestapt op een andere energievorm. Veel bedrijven, zo ook GETEC Park.Emmen, kiezen als alternatief voor hoogcalorisch aardgas. Aangezien dit aardgas in samenstelling verschilt van het Groningengas, kan dit niet via de bestaande aansluitingen naar de bedrijven worden getransporteerd. Daarom legt Gasunie een nieuwe hoogcalorisch aardgasleiding aan naar GETEC Park.Emmen. Om klaar te zijn voor de toekomst legt Gasunie naast deze nieuwe aardgasleiding ook een waterstofleiding aan.

GZI Next

In Emmen wordt volop gewerkt aan verduurzaming. Groene waterstof speelt hierin een belangrijke rol. Het is een van de bouwstenen van groene-energiehub GZI Next. Bedrijven als Gasunie, NAM, Shell en Engie werken hier samen met provincie Drenthe, gemeente Emmen en onderwijsinstellingen aan een groene waterstofketen.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl