HomeInvesteringenGrootste pensioenfonds ABP investeert direct in windparken op Noordzee

Grootste pensioenfonds ABP investeert direct in windparken op Noordzee

ABP een van de grootste pensioenfondsen ter wereld gaat direct investeren in de grootschalige opwekking en het beheer van windenergie op de Noordzee. Met het samenwerkingsverband Noordzeker wordt ingeschreven op projecten om grote windmolenparken op de Noordzee te bouwen.

Noordzeker is een samenwerkingsverband van kennisinstituten, bedrijven, maatschappelijke organisaties zoals APB en de overheid. Het eerste windpark waar Noordzeker op gaat inschrijven, is IJmuiden Ver. Dit gebied ligt ongeveer 60 kilometer uit de kust bij IJmuiden en is zo’n 200 vierkante kilometer groot. De planning is om daar 4 gigawatt aan vermogen aan windturbines neer te zetten. De overheid zal de inschrijving eind 2023 starten. Verwacht wordt dat in de eerste helft van 2024 duidelijk is aan wie het project wordt gegund.

ABP heeft al deelnemingen in Nederlandse en een aantal buitenlandse windparken. Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van APB vindt dat dit soort investeringen ABP op het lijf geschreven is aangezien pensioenfondsen beleggen voor de lange termijn. Dat is nodig om de bouw en het beheer van windparken mogelijk te maken.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl