HomeWaterstofHaven Amsterdam en Masdar onderzoeken corridor voor vloeibare waterstof
ondertekening akkoord Masdar Port of Amsterdam

Haven Amsterdam en Masdar onderzoeken corridor voor vloeibare waterstof

Port of Amsterdam heeft een Joint Study Agreement getekend met Masdar, SkyNRG en Zenith Energy Terminals. Het doel van deze overeenkomst is om de haalbaarheid te onderzoeken van een speciale toeleveringsketen van vloeibare groene waterstof. Hiermee zou het door Masdar geproduceerde waterstof aan de Amsterdamse haven en het Europese achterland kunnen worden geleverd. Deze overeenkomst volgt op de intentieverklaring die het Amsterdamse havenbedrijf eerder dit jaar met Masdar ondertekende.

Masdar wil tegen 2030 100 GW hernieuwbare energieproductie realiseren en een groene waterstofproductie van 1 miljoen ton per jaar. Amsterdam is één van de beoogde hoofdbestemmingen van het door Masdar geproduceerde waterstof. Zenith Energy Terminals ontwikkelt een importfaciliteit voor vloeibare waterstof in Amsterdam. Deze terminal faciliteert de import, opslag, distributie en hervergassing van vloeibare waterstof in Amsterdam.

Mohammad Abdelqader El-Ramahi, Executive Director of Green Hydrogen van Masdar, Dorine Bosman, Chief Investment Officer van Haven Amsterdam, Theye Veen, Chief Commercial Officer van SkyNRG en Ellen Ruhotas, Head of New Energy Projects voor Zenith Energy Terminals tekenden de overeenkomst. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in de VAE, de heer Gerard Steeghs.

Deze Joint Study Agreement is de tweede overeenkomst die het havenbedrijf van Amsterdam tijdens COP28 tekende. Eerder sloot het al een vergelijkbaar akkoord met Oman en Hydrom.

Basis gelegd voor waterstofcorridor tussen Amsterdam en Abu Dhabi

Haven van Amsterdam en Oman versterken samenwerking waterstof

Delen: