HomeWaterstofHaven Rotterdam wil waterstofcorridor met Ierland
Shannon Rotterdam

Haven Rotterdam wil waterstofcorridor met Ierland

De haven van Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met de haven van Shannon Foynes, de grootste bulkhaven van Ierland, voor de ontwikkeling van een supply chain corridor voor groene brandstoffen. Voor de westkust van Ierland is veel windenergie beschikbaar die het land kan inzetten voor de productie van groene brandstoffen.

De overeenkomst richt zich specifiek op groene waterstof en derivaten. Ierland heeft plannen voor een internationale hub voor groene energie in de monding van de rivier Shannon. Het is de bedoeling dat de havens van Rotterdam en Shannon Foynes daarvandaan aanzienlijke volumes waterstof gaan ex- en importeren. Tegen 2030 willen de partijen de hoeveelheid opschalen tot ‘proof-of-concept-volumes’. Rotterdam wil tegen die tijd 10 miljoen ton ‘alternatieve’ waterstof importeren. Tegen 2050 moet dat volume oplopen tot 40 miljoen ton, afkomstig vanuit de hele wereld. Een aanzienlijk deel zal ook komen uit de Atlantische zone.

Coalities

In de nu ondertekende intentieverklaring geven de partijen tevens aan verdere mogelijkheden te verkennen. Zo willen de havens coalities vormen met geschikte commerciële partijen andere (publieke) belanghebbenden betrekken bij de plannen. Daarnaast zullen de partijen best practices delen op verschillende onderwerpen zoals ontzilting, clustering, elektriciteitsvoorziening en bunkering. Ook onderzoeken de beide havens samenwerking op het gebied van marktontwikkeling en het vinden van afnemers van het Ierse waterstof.

De haven van Rotterdam tekende eerder al met andere havens wereldwijd vergelijkbare overeenkomsten.

Foto (vlnr): Ciaran Potter (Tweede Secretaris Ambassade van Ierland in Nederland), Jerry Hallissey (Hoofd Bedrijfsontwikkeling, Shannon Foynes Port), Frank Groome (Plaatsvervangend Hoofd Missie, Ambassade van Ierland in Nederland), Pat Keating, Chief Executive, Shannon Foynes Port, Brendan Rogers (Ierse ambassadeur in Nederland), Mark Dijk (Manager External Affairs Port of Rotterdam), Monica Swanson (Business Manager Port of Rotterdam), Niels Lanser (Business Manager Port of Rotterdam), Niet op de foto: René van der Plas (Directeur Internationaal Port of Rotterdam.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl