HomeArchiefHerstel stuw Linne haalt groot onderhoud naar voren

Herstel stuw Linne haalt groot onderhoud naar voren

Rijkswaterstaat heeft een herstelplan bekendgemaakt om de beschadigde stuw Linne te repareren. Niet alleen de vier beschadigde maar alle veertien jukken van de stuw worden vervangen. De werkzaamheden moeten in het najaar van 2020 zijn afgerond, voor het begin van het hoogwaterseizoen.

Stuw Linne regelt het waterpeil in de Maas tussen Maaseik en Linne. In februari raakten in een storm twee duwbakken op drift, die de stuw ernstig beschadigden. Op dat moment zakte het waterpeil niet en kon de scheepvaart gewoon doorgaan, maar de stuw moet wel snel worden hersteld.

Grote onderhoudsbeurt

Vier jukken zijn zichtbaar beschadigd en moeten worden vervangen. Het inspecteren van de overige tien jukken kost veel tijd. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat er te laat wordt gestart met de fabricage van nieuwe jukken wanneer na inspectie zou blijken dat dit noodzakelijk is. En omdat stuw Linne toch al op de planning stond voor een grote onderhoudsbeurt over twee of drie jaar, is er nu voor gekozen dat meteen alle jukken worden vervangen. Naast de jukken worden ook de brugdelen opnieuw ontworpen en gefabriceerd, wordt er een nieuwe lier aangebracht en de kraan aangepast of vervangen.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl