HomeTransitieJan De Nul onderzoekt haalbaarheid interconnector Egypte-Europa
nieuw kabellegschip Jan De Nul

Jan De Nul onderzoekt haalbaarheid interconnector Egypte-Europa

De Jan De Nul Group gaat een studie doen naar de aanleg van een onderzeese elektriciteitskabel tussen Egypte en Europa. Daartoe tekende het Belgische bedrijf recentelijk een overeenkomst met de Egyptian Electricity Transmission Company (EETC).

De Egyptische regering wil deze kabel aanleggen om daar geproduceerde zonne- en windenergie direct aan Europa te kunnen leveren. De interconnector zal meer dan 2 Gigawatt aan zonne- en windenergie uit Egypte naar Europa transporteren via een onderzeese elektriciteitskabel van ongeveer 1.000 km lang. Dat is langer dan de huidige langste interconnectorkabel tussen Denemarken en Groot-Brittaniƫ. Die is 765 kilometer lang.

Jan De Nul Group zal nu een financiƫle en technische studie uitvoeren met de uiteindelijke bedoeling om te participeren in de ontwikkeling van het project.

De offshore-specialist bestelde onlangs een nieuw kabelinstallatieschip dat tweemaal zo groot is als bestaande kabellegschepen. Het bedrijf kan dit schip inzetten om kabels over grote afstanden en grote dieptes te installeren.

Verwachte start van de implementatie van het project is voorzien voor 2027.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl