HomeTransitieKabinet denkt aan Gasunie voor ontwikkeling waterstofnet Noordzee
Gebouw Gasunie

Kabinet denkt aan Gasunie voor ontwikkeling waterstofnet Noordzee

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil Gasunie aanwijzen om een waterstofnetwerk te ontwikkelen op de Noordzee. Dat maakte de minister afgelopen vrijdag bekend. De productie van offshore windenergie zal komende jaren groeien. Deze energie zal ook worden gebruikt om waterstof te produceren, dat vervolgens via pijpleidingen aan land wordt gebracht.

Han Fennema, bestuursvoorzitter en CEO Gasunie is blij met dit voornemen: ‘Gasunie staat klaar om, in navolging van het nationale waterstofnetwerk op land, aan de slag te gaan om in goede samenwerking met andere partners een waterstofnetwerk op de Noordzee te ontwikkelen en realiseren dat goed is aangesloten op ons landelijke waterstofnetwerk. We zullen daarbij nadrukkelijk bekijken op welke manier de bestaande gasinfrastructuur in de Noordzee hergebruikt kan worden.’

Esbjerg

Groene waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Afgelopen zomer ondertekende Nederland met Denemarken, Duitsland en België de Esbjerg-verklaring waarin zij afspraken de Noordzee als ‘groene energiecentrale’ te ontwikkelen. In 2030 willen ze 65 gigawatt wind op zee produceren, waarvan 20 gigawatt bestemd is voor het maken van groene waterstof.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl