HomeInfrastructuurGasunie investeert 4 miljard euro in onderhoud en aanleg infrastructuur
Gebouw Gasunie

Gasunie investeert 4 miljard euro in onderhoud en aanleg infrastructuur

Gasunie sluit vandaag nieuwe tienjarige raamovereenkomsten af. Hierin maakt het bedrijf afspraken met zes aannemers over het onderhoud en beheer van bestaande aardgasleidingen. Ook omvatten de overeenkomsten werkzaamheden voor wat betreft de aanleg van nieuwe leidingen voor onder andere waterstof, groen gas en CO2. Met de overeenkomst is een maximaal investeringsvolume van 4 miljard euro gemoeid, verspreid over een periode van 10 jaar.

Gasunie speelt met de investeringen in op de verschuiving van aardgas naar andere energiedragers zoals waterstof, groen gas en warmte en ook het transport van CO2. Deze veranderingen vereisen volgens het bedrijf een nieuwe benadering van inkoop en infrastructuur-ontwikkeling. De nieuwe werkwijze is gericht op strategisch partnerschap. De benodigde grootschalige investeringen vereisen strategische partnerschappen, waarbij partijen gezamenlijk de uitdagingen aangaan. Gasunie en partners hebben een sterke behoefte aan continuïteit en voorspelbaarheid van het werk. Daarom hebben de contracten een lange looptijd.

Behoud

Het zwaartepunt van de investeringen ligt op het behoud van een veilig en betrouwbaar gasnetwerk. Daarnaast investeert Gasunie in nieuwe leidingen voor het transport van waterstof en CO2. De nieuwe contracten maken deel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’. Dit programma heeft naar eigen zeggen veel impact op de gehele Gasunie-organisatie. Aan de realisatie ervan is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan.

Gasunie ondertekent de tienjarige contracten met Heijmans Infra, A. Hak Leidingbouw, Visser & Smit Hanab, Combinatie Van Voskuilen Industrie / Van Gelder Kabel-, Leiding-, en Montagewerken, MVOI en de Combinatie De Romein Infra & Milieu / Max Streicher.

In januari sloot Gasunie al vergelijkbare contracten met diverse aannemers in het kader van het genoemde programma. Met deze contracten was een bedrag van 280 miljoen euro gemoeid. Het bedrijf gaf toen aan dat het langdurige contracten afsloot vanwege het groeiende aantal projecten. Eén van de redenen die Gasunie toen gaf voor dit type samenwerkingsverband betrof de krappe arbeidsmarkt en de capaciteit van aannemers. Door langdurige raamcontracten, wordt continuïteit geborgd.

 

Gasunie speelt in op krappe arbeidsmarkt en energietransitie met langetermijncontracten

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl