HomeArbeidsmarktKrapteGasunie speelt in op krappe arbeidsmarkt en energietransitie met langetermijncontracten
Gebouw Gasunie

Gasunie speelt in op krappe arbeidsmarkt en energietransitie met langetermijncontracten

Gasunie sluit nieuwe tienjarige raamcontracten met diverse gespecialiseerde engineerings- en adviesbureaus. De ondertekening maakt onderdeel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’. Voor Gasunie is hiermee een investering gemoeid van ongeveer 280 miljoen euro over een periode van tien jaar.

Aanleiding voor deze nieuwe projecten en nieuwe vorm van samenwerken is onder andere de energietransitie, waarbij nieuwe projecten hard groeien. Ook betreft de samenwerking het onderhoud van de bestaande infrastructuur. Gasunie en partners hebben een sterke behoefte aan continuïteit en voorspelbaarheid van het werk. Daarom hebben de contracten een lange looptijd. Aan de realisatie van het nieuwe programma ging twee jaar voorbereiding vooraf.

De energietransitie zorgt voor een verschuiving van aandacht voor het transport van aardgas naar het transport van andere gassen zoals waterstof, CO2, groengas en warmte. Dat vraagt om een andere manier van inkopen. Daarnaast zullen de nieuwe raamcontracten ook voorzien in instandhouding en verbetering van het huidige aardgasnetwerk en stations en installaties.

Arbeidsmarkt

Het aantal projecten van Gasunie groeit hard. Zo investeert Gasunie in diverse waterstofprojecten waaronder de Delta Rhine Corridor en het deelproject Noordwest Nederland. Beiden maken onderdeel uit van het toekomstige landelijke waterstofnetwerk. Maar ook gaat er veel werk naar het onderhoud van huidige pompstations en installaties. Daarbij is de arbeidsmarkt krap en de capaciteit van aannemers, engineerings- en omgevingsmanagementbureaus beperkt. Daarom kiest Gasunie voor raamcontracten voor langere termijn.

Gasunie ondertekent vandaag de tienjarige contracten met Bilfinger Tebodin, Sweco Nederland, Fugro, REARC Energy, WSP+Witteveen&Bos en Antea Group. De diverse raamcontracten worden in verschillende stadia opgeleverd.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl