HomeInnovatieKitepower maakt eerste testvlucht op RWE locatie in Ierland

Kitepower maakt eerste testvlucht op RWE locatie in Ierland

De Nederlandse startup Kitepower heeft met hun  mobiele Airborne Wind Energy System (AWES) een eerste testvlucht gemaakt op de nieuwe testfaciliteit van RWE in Bangor Erris Ierland.

Kitepower gebruikt een grote vliegerstructuur met een hybride skelet van opblaasbare en vast glasvezeldelen om de vlieger open te houden. De spanwijdte van de kite bedraagt 60 vierkante meter met een gewicht van slechts 80 kg, inclusief de kite stuur- en sensoreenheid. Een Kite Control Unit (KCU) die aan de kabel is bevestigd regelt de richting waarin de vlieger vliegt. De Dyneema-kabel (een ultrasterk touw dat sterker is dan staaldraad van dezelfde afmeting, maar minder dan een tiende van het gewicht) is bevestigd aan een grondstation, gehuisvest in een conventionele 20-voet container. Het grondstation heeft een generator die de mechanische energie van de vlieger omzet in elektriciteit.

Johannes Peschel, CEO Kitepower, voegde toe: ‘We ontwikkelen en testen ons Kitepower Falcon-systeem in Bangor Erris met als doel om tot 100 kW aan energie te genereren. De vlieger zal aanvankelijk vliegen op een hoogte van maximaal 350 meter en kan in de komende maanden ook op grotere hoogten testvluchten maken.’

RWE verkent verschillende industrie-innovaties om te zien of airborne windtechnologie het bestaande portfolio van hernieuwbare energie van offshore en onshore wind, zonne-energie en batterijopslag kan aanvullen. Airborne wind vereist lagere kapitaal investeringen en minder materialen. Daarmee heeft het potentieel om een rol te spelen bij het verder verlagen van de energiekosten. De technologie maakt gebruik wind op hogere hoogten die sterker, stabieler en meer constant zijn. Het kan zowel onshore als offshore worden gebruikt en in combinatie met andere technologieën zoals zonne-elektriciteitsopwekking.

Delen:

monique@industrielinqs.nl