HomeTransitieCCUSKoole Terminals en Horisont Energi plannen nieuwe CO2-terminals
Koole en Horisont sluiten intentie-akkoord

Koole Terminals en Horisont Energi plannen nieuwe CO2-terminals

Horisont Energi en Koole Terminals hebben een intentieverklaring ondertekend om hun samenwerking op het gebied van CCS voort te zetten. De partijen willen in het Noorse Gismarvik de grootste CO2-import-terminal van het land ontwikkelen. Het CO2 zou afkomstig moeten zijn van een nieuwe CO2-export terminal, die Koole in Rotterdam wil bouwen.

In de intentieverklaring geven de partijen aan dat het CO2 import- en export terminals wil ontwikkelen. Koole heeft plannen voor een CO2 terminal in Rotterdam. Deze maakt deel uit van een breder logistiek plan voor CO2 en groene ammoniak.

Het is de bedoeling de geplande Koole CO2-terminal in de Haven van Rotterdam aan te sluiten op de Delta-Rijn-Corridor CO2-pijpleiding. Via deze leiding kan CO2 vanaf verschillende locaties in continentaal Europa naar export-terminals stromen. Daarvandaan kan het naar opslagterminals zoals die in Gismarvik worden verscheept. De nieuwe Koole CO2-terminal zou een opslagcapaciteit van 200 duizend ton CO2 kunnen krijgen. Hierdoor geeft deze terminal potentieel de mogelijkheid om miljoenen tonnen CO2 naar een opslag te verschepen.

Tijdelijke opslag

In de intentieverklaring geven Horisont en Koole aan dat ze zich gezamenlijk voor de ontwikkeling van de Gismarvik terminal blijven inzetten, met als doel het CO2 vanuit de nieuwe Koole Terminal en vanuit andere Europese landen te importeren.

De Gismarvik terminal moet een CO2-hub worden, waar het koolstofdioxide tijdelijk wordt opgeslagen, voordat het naar de permanente opslaglocaties van Horisont Energi en andere CO2-opslaglocaties op het Noorse continentale plat wordt vervoerd. Deze terminal krijgt een jaarcapaciteit van 20 tot 24 miljoen ton. Het is de bedoeling dat de terminal een functie krijgt als tijdelijke opslag voor diverse CO2-opslag projecten.

Vergunningen

Horisont Energi heeft de ontwerpen voor de terminal klaar en is gestart met het aanvragen van vergunningen. Het gaat hierbij om het ontladen van schepen, tijdelijke opslag, verwerking en compressie voordat het CO2 via pijpleidingen naar de ondergrondse reservoirs kan worden getransporteerd voor definitieve opslag.

Horisont Energi en Koole Terminals sloten eind vorig jaar al een overeenkomst op het gebied van schone ammoniak. De twee partijen breiden deze samenwerking met deze nieuwe overeenkomst uit.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl