HomeTransitieLhyfe start offshore waterstofproductie in Atlantische oceaan
Lhyfe offshore waterstofproductie

Lhyfe start offshore waterstofproductie in Atlantische oceaan

Producent van groene waterstof Lhyfe heeft haar offshore waterstof productiepilot, Sealhyfe, op twintig kilometer uit de kust in de Atlantische oceaan geïnstalleerd. De installatie is verbonden met de SEM-REV power hub test locatie. Hier is de eerste productie van offshore waterstof gestart.

Sealhyfe zal nu onder echte omstandigheden worden getest, op een drijvend platform. De installatie is verbonden met de offshore testing hub Central Nantes’ SEM-REV van OPEN-C Foundation. Deze is al aangesloten op een drijvende windturbine. De Sealhyfe installatie is voorzien van een elektrolyser van 1 MW van Plug en kan 400 kilo waterstof per dag produceren.

Lhyfe voerde van september vorig jaar tot afgelopen mei tests uit met de installatie in de haven van Saint-Nazaire. Lhyfe bracht de installatie half mei naar de SEM-REV offshore testlocatie. Deze ligt 20 kilometer uit de kust van Le Croisic in Frankrijk. Daar is het verbonden met de onderzeese hub via een speciaal ontwikkelde kabel. Lhyfe voert nu offshore alle tests uit die het eerder in de haven van Saint-Nazaire uitvoerde.

Vertrek van het waterstofproductieplatform van Lhyfe uit de haven van Saint Nazaire

4 ton per dag

Bij de aankondiging van deze milestone liet het bedrijf ook weten dat het een subsidie krijgt van de Europese Commissie voor het project HOPE. In dit project, waarvan Lhyfe coördinator is, werken negen partners aan de ontwikkeling van een offshore waterstofproductie-installatie met een capaciteit van 10 MW. Hiermee zouden tot 4 ton waterstof per dag geproduceerd kunnen worden. Dit wordt dan via een pijpleiding aan land gebracht en gecomprimeerd. Het consortium ontvangt 20 miljoen euro voor dit project.

Om de offshore waterstofproductie op te voeren heeft Lhyfe al diverse akkoorden gesloten met ontwikkelaars van windturbines en experts in offshore energie zoals EDPR, Centrica en Capital Energy.

De situatie schrijft het scenario van waterstof

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl