HomeArchiefNAM kijkt naar alternatieven voor gas

NAM kijkt naar alternatieven voor gas

Nu we in de toekomst van het gas af moeten en er al steeds minder gas uit het Groningen-veld mag worden geproduceerd, is de NAM bezig om zich te heroriënteren als energiebedrijf. Er wordt onder andere gekeken naar geothermie en waterstof. Binnen twee tot drie jaar gaat industriële geothermie plaatsvinden. Dat vertelde directeur Johan Atema deze week tijdens een bijeenkomst in Den Helder.

Zolang het mogelijk is, wil NAM gas blijven produceren. ‘Gas is nog lang nodig. Maar ook in de toekomst willen we een energiebedrijf blijven en kijken hoe we Nederland kunnen blijven voorzien van energie.’ Het bedrijf richt zich daarbij niet alleen op gas, maar kijkt naar alternatieven.

Directeur Johan Atema.

Geothermie

Zo wordt onderzocht of platforms in de Noordzee kunnen worden gebruikt om met behulp van windenergie groene waterstof te maken. Verder is het bedrijf bezig met geothermie, waarbij bestaande warmte uit aardlagen op dieptes tussen de vijfhonderd en vierduizend meter wordt gewonnen. Atema: Wij kunnen dit, want we hebben de knowhow voor geothermie. Wij kunnen grote complexe technische projecten aan en we kunnen zelf funding doen. Er zijn al licenties aangevraagd voor industriële geothermie. Dat gaat binnen twee tot drie jaar plaatsvinden.’ Volgens de directeur lijkt Zuid-Holland het meest veelbelovend op het gebied van geothermie.’

Delen:
Author