HomeArchiefUitstel onderhoud oudere gasleidingen door asbest
a

Uitstel onderhoud oudere gasleidingen door asbest

De Nederlandse netbeheerders onderzoeken een bepaald type oudere verbindingen in gasleidingen omdat ze asbest kunnen bevatten. Het werken hieraan kan risico opleveren voor de monteur. In verband daarmee stellen de netbeheerders een deel van geplande werkzaamheden uit.

Het onderzoek betreft verbindingen met hennep. Die kunnen zijn afgedicht zijn met een kit die in sommige gevallen asbest bevat. Veel branches gebruikten deze kit tot en met 1978. De verbindingen kunnen voorkomen in bijvoorbeeld oudere cv-installaties en riolering. Vanaf de buitenzijde is niet te zien of de gebruikte kit asbest bevat. De verbinding vormt geen risico. Alleen het losdraaien of loszagen van de verbinding kan leiden tot het vrijkomen van asbestdeeltjes, wat voor monteurs een gezondheidsrisico kan vormen.

Daarom stellen de netbeheerders waar dat kan werkzaamheden aan oudere leidingen uit. Reparatie van gaslekken is dankzij een veilige werkwijze wel mogelijk zonder de verbindingen los te draaien.

Inventarisatie

Medewerkers van de netbeheerders inventariseren de komende periode de asbestverdachte verbindingen. Daarna weten ze waar geplande werkzaamheden wel of niet door kunnen gaan. De netbeheerders laten zich door onafhankelijke experts adviseren over een werkwijze om verbindingen met asbesthoudende kit te kunnen vervangen. Dit kan enkele maanden in beslag nemen, omdat een andere manier van werken uitvoerig wordt getest.

Ervaring met asbest

Netbeheerders hebben ervaring met de aanwezigheid van asbest in hun werk. Zowel in de eigen installaties en gebouwen als in de panden ze werken. Asbest is in het verleden breed toegepast bijvoorbeeld in dak- en gevelbeplating, kitten, isolatiemateriaal en pakkingen. Protocollen en veiligheidsvoorschriften rond het werken met asbest zijn een vast onderdeel van de technische opleidingen bij de netbeheerders. Daarnaast hebben de verschillende regionale netbeheerders een speciale helpdesk voor de eigen monteurs die vragen hebben over het werken met asbest.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl