HomeUtilitiesEnergieNyrstar start zinkproductie weer op
Nyrstar Budel

Nyrstar start zinkproductie weer op

Nyrstar in Budel gaat de zinkproductie opnieuw opstarten. Het bedrijf had de productie in januari stilgelegd vanwege de moeilijke marktomstandigheden en de hoge energiekosten. In de afgelopen periode heeft het bedrijf onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en geëvalueerd of een herstart mogelijk was.

Het bedrijf start in de week van 13 mei met een verminderde productiecapaciteit. Deze beslissing weerspiegelt recente verbeteringen in de marktomstandigheden en de tijdelijke herinvoering van indirecte kostencompensatie in Nederland die de totale energiekosten van Nyrstar Budel zal helpen verlagen.

Uitdagend

Ondanks de beslissing om de Budel-activiteiten opnieuw op te starten, blijft de situatie uitdagend, vooral in Nederland, schrijft het bedrijf in een persbericht. De activiteiten van het bedrijf in Budel vinden zich in een moeilijkere positie dan vergelijkbare activiteiten in andere Europese lidstaten. Dat had te maken met de stopzetting door de Nederlandse regering van steunmaatregelen voor energie-intensieve industrieën, waaronder kritieke metaalactiviteiten.

Guido Janssen, CEO van Nyrstar is verheugd om de productie van zink en kritische metalen te hervatten en bedankt het personeel voor hun steun en loyaliteit tijdens een periode van zorg en onderhoud.

Duurzame steun

Het bedrijf dringt er bij de regering op aan om duurzame steun op langere termijn in te voeren voor de hoge energiekosten om een gelijk speelveld te creëren in vergelijking met andere EU-lidstaten. Ook vraagt het bedrijf om de kosten van het elektriciteitsnetwerk en transport te verlagen, omdat Nyrstar Budel alleen zo economisch levensvatbaar kan zijn. Nyrstar geeft aan in de toekomst verder te willen elektrificeren.

De nominale capaciteit van Nyrstar Budel is 315 kiloton zink per jaar, maar de smelter werkt sinds eind 2021 op flexibele basis.

Zinksmelterij Nyrstar Budel staakt productie vanwege hoge energiekosten

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl