HomeChemieOM eist ook boete voor AnQore en OCI op Chemelot

OM eist ook boete voor AnQore en OCI op Chemelot

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag boetes van 2,5 miljoen euro geëist tegen OCI en AnQore op Chemelot. Het OM eiste eerder al 25 miljoen euro boete van Sabic op Chemelot.

OCI krijgt de boete voor een lekkage van gevaarlijke gassen bij de productie van ammoniak in 2015. Hierbij ontstond ook een brand. Een oven werd afgedekt met een isolerende deken om de temperatuur in de ruimte te beperken. Door deze handeling liep de temperatuur in de oven dusdanig op dat deze openbarstte. De vrijgekomen gassen vlogen vervolgens in brand. Het was volgens het OM ‘stom geluk’ dat er niemand aan het werk was toen de brand uitbrak. Hierdoor raakte niemand gewond. Het OM laakt deze werkwijze en geeft aan dat het beeld ontstaat van een bedrijf dat zijn processen niet op orde heeft en procedures ontbreken.

Blauwzuurgas

Ook AnQore hoorde een boete van 2,5 miljoen euro tegen zich eisen. Het OM stelt dat het bedrijfin 2015 onderhoudsmonteurs in gevaar bracht tijdens werkzaamheden waarbij blauwzuurgas vrijkwam. Volgens het OM maakte het bedrijf geen goede veiligheidsanalyse. Het fabrieks alarm werd niet geactiveerd na het vrijkomen van blauwzuurgas. Op dat moment waren meer dan 800 mensen in de fabriek aan het werk. Zeven mensen moesten naar het ziekenhuis.

Deze week behandelt de rechtbank ook een zaak tegen Borealis Plastomers op Chemelot. Uitspraak in de verschillende zaken tegen de bedrijven op het Geleense industrieterrein wordt rond de jaarwisseling verwacht.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl