HomeOnderhoudOmgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoekt intrekken vergunning kooks- en gasfabrieken Tata
Tata Steel IJmuiden

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoekt intrekken vergunning kooks- en gasfabrieken Tata

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) doet onderzoek naar de mogelijkheden om de vergunning voor de kooks- en gasfabrieken (KGF) van Tata Steel in te trekken. Volgens de Omgevingsdienst is het steeds verder opvoeren van toezicht en handhaving, het steeds vaker constateren van ‘ongewone voorvallen’ en het steeds vaker in onderhoud nemen van de KGF-en geen structurele oplossing. ‘De veroudering van de installatie(s) zorgt voor een optelsom van tekortkomingen, waardoor het lastig wordt om het beschermen van en staan voor een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving te garanderen’, schrijft OD NZKG aan de Provincie Noord-Holland.

De Omgevingsdienst geeft aan dat het intrekken van de vergunning juridisch ingewikkeld is en verstrekkende gevolgen kan hebben. In het onderzoek kijkt OD NZKG naar verschillende overtredingen die tot intrekking kunnen leiden. De Dienst neemt daarbij ook de staat van de algehele veroudering van de KGF-en mee.

De resultaten van het onderzoek worden in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht.

Verbeterprogramma

Sinds 20 juni staan de Kooks- en Gasfabrieken onder verscherpt toezicht van de OD NZKG. Dat was eerder het geval in een periode tot oktober 2021. Tata Steel geeft aan dat het binnen het verbeterprogramma de afgelopen jaren ook bij de Kooks- en Gasfabrieken veel maatregelen uitgevoerd heeft. Volgens het bedrijf is de impact hiervan meetbaar. Hoe dan ook, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied legde Tata Steel een boete op omdat de continue stofmonitoring van de kooksgasfabriek 1 (KGF 1) niet aan de wettelijke eisen voldoet.

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl