HomeArchiefOok Duitsland doet kolencentrales in de ban

Ook Duitsland doet kolencentrales in de ban

De Duitse federale en deelstaatregeringen bereikten overeenstemming over een tijdschema voor de sluiting van kolengestookte centrales. Uiterlijk in 2038, maar liever eerder, zouden de laatste kolencentrales moeten sluiten.   

De Duitse bestuurders mogen er dan uit zijn: nu moeten ze het overeengekomen tijdschema voor de uitfasering van de kolen nog bespreken met de exploitanten van de centrales. Daarna laceert de regering het wetsontwerp waarna de partijen hem volgens afspraak aan zullen nemen.

Compensatie

De minister-presidenten van de vier deelstaten met steenkoolregio’s, Nordrhein-Westfalen, Saksen-Anhalt, Saksen en Brandenburg, namen deel aan de besprekingen. Bondskanselier Angela Merkel en de federale ministers van Economie, Milieu en Financiën vertegenwoordigden de federale regering. De minister van Financiën legde uit dat de exploitanten van West-Duitse elektriciteitscentrales in totaal 2,6 miljard euro ontvingen als compensatie voor de voortijdige stillegging van hun centrales. Exploitanten in het oosten kregen 1,75 miljard euro als compensatie.

Kolencentrales

In totaal besteedt de Duitse overheid tot 2030 veertig miljard euro aan subsidie voor structurele veranderingen in de energiemarkt. Hoewel de daadwerkelijke deadline op 2038 is gesteld, wil de overheid al in 2026 en 2029 onderzoeken of de laatste centrales al in 2035 van het net kunnen worden gehaald.

Ongeacht de afspraken neemt Uniper dit jaar de gloednieuwe steenkoolcentrale Datteln 4 aan het Dortmund-Eemskanaal in bedrijf. Uniper, toen nog E.ON, startte in 2007 met de bouw van de 1100 megawatt centrale. De bouw werd tussentijds stilgelegd, maar in 2017 mocht Uniper toch verder bouwen. Inmiddels heeft de kolencentrale al proefgedraaid. Datteln 4 heeft een efficiency van zestig procent. Die efficiency haalt de centrale met name omdat ze niet alleen stroom levert, maar ook warmte aan honderdduizend huishoudens.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl